Unda un Diplomats vēsture

Engures ostas pirmsākumi meklējami jau Kurzemes hercogistes laikā, 17. gs. vidū, kad hercogs Jēkabs te esot būvējis savus kuģus. Par to liecina ozolkoka doki, ko upē atraduši ūdenslīdēji. Tāpat kā daudzos piekrastes ciemos Kurzemē, vietējie iedzīvotāji šeit jau no seniem laikiem nodarbojās ar zvejniecību. Tas nodrošināja iztiku un bija amats, kuru dēli pārmantoja paaudžu paaudzēs. Laika gaitā šīs prasmes un zināšanas tika apkopotas un tā sākās Undas notikumiem bagātā vēsture.

Mūsu premium kvalitātes zīmolam Diplomats nu jau ir vairāk kā 100 gadu sena vēsture. Toreiz Diplomats augstākā labuma zivju konservi - šprotes tika ražoti Baltijas tvaika konservu farbikā Rīgā, Nikolaja ielā 56. Vēlāk fabriku Rīgā slēdza un Diplomats produkta ražošanu pārņēma Engures Konservu fabrika, kura produkciju nopatentēja un turpināja veicināt produkta atpazīstamību un izplatību pasaulē. Diplomats šprotes esot ļoti iecinījusi cara ģimene.


1931. gadā, kad Unda ieguva savu tagadējo nosaukumu, galvenais noieta tirgus Engurē ražotajai zivju konservu produkcijai Diplomats bija Amerikas Savienotajās Valstīs. Tajā laikā šprotes kā viens no pazīstamākajiem Latvijas produktiem jau bija uzsācis savu uzvaras gājienu tirgū.

 

Padomju laikos Undas nosaukums tika aizstāts ar laikiem atbilstošo Padomju Zvejnieks. Kolhoza laiki bija ļoti spilgti un ražošanas apjomi toreiz bija neiedomājami lieli. 1992. gadā bijušā kolhoza zivju pārstrādes uzņēmumu privatizēja tā darbinieki un atjaunoja tam seno nosaukumu Unda. Undas galvenais produkts visos laikos ir bijis kūpināta brētliņa, jeb šprote. 


Neskatoties uz milzīgo cieņu pret uzņēmuma dažādo un notikumiem bagāto vēsturi, mēs nebaidāmies iet līdzi laikam, kļūt arvien mūsdienīgāki, attīstīties, pilnveidoties un vienmēr būt gatavi piedāvāt saviem dārgajiem klientiem tikai labāko. 2017 gadā tika atjaunots Diplomats zīmols un produkcija ar šādu nosaukumu atkal nopērkama Latvijas, Jaunzēlandes, Japānas, Izraēlas, Austrālijas, ASV un citos tirgos pasaulē.

 

Ikviens Undas darbinieks jebkuros laikos ir lepojies ar tās rūpīgi un ar gādību ražoto produktu kvalitāti un garšas niansēm. Katram ir svarīga Undas un tās produktu ilggadējā vēsture un tradīcijas. Ar savu attieksmi, pašaizliedzību un ieguldījumu, tie katru dienu turpina rakstīt šī uzņēmuma vēstures grāmatas jaunākās lappuses. Neapstrīdami pierādījumi vairs nav saglabājušies, taču iespējams, ka tieši Engurē ir radušās slavenās zeltainās šprotes vai vismaz aizsākās to rūpnieciskā ražošana.

 

Kā senos laikos tā arī šodien Unda ir viens no stabiliem līderiem zivju konservu ražošanā Latvijā. Mūsu mūsdienīgā ražotne atbilst Eiropas un starptautiskajiem kvalitātes un labas ražošanas prakses standartiem. Esam apliecinājuši savu atbilstību augstākajām pārtikas ražošanas prasībām, un jau daudzus gadus mums ir IFS, BRC, MSC un Rīgas Šprotes sertifikāti. Mūsu produkcija ir sertificēta un reģistrēta FDA eksportam uz Amerikas Savienoto Valstu tirgu. Unda ir asociācijas Rīgas Šprotes biedrs un viens no tās dibinātājiem.

Mūsu produktos tiek izmantotas tikai atklātos ūdeņos zvejotas zivis, kurām piešķirts MSC sertifikāts. Šis sertifikāts apliecina, ka zivju zveja tiek veikta atbildīgi, domājot par zvejas resursiem nākotnē. Mēs savā produkcijā izmantojam tikai dabīgas izejvielas bez ĢMO.


Šodien mūsu konservu cehs ir viens no modernākajiem un labāk aprīkotajiem zivju konservu cehiem Latvijā. Tajā iespējams saražot līdz 30 miljoniem augstas kvalitātes zivju konservu gadā. 

 

Mūsu klienti augsti novērtē mūsu garšīgos un kvalitatīvos zivju konservus. Jūs varat ieraudzīt mūsu produkciju zem dažādiem zīmoliem veikalos un tirdzniecības tīklos ASV, Austrālijā, Jaunzēlandē, Vācijā, Polijā, Izraēlā, Kanādā, Japānā, Francijā u.c. valstīs.